Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sonda
Który z poniższych trunków lubisz robić najbardziej?

Pożywka do wina KOMBI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin

Opis

Opis

Do prawidłowego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.

Opis produktu:
W ofercie dostępne są trzy rodzaje pożywek:
Pożywka do drożdży winiarskich
- jest to pożywka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforan diamonowy. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.
Pożywka do drożdży winiarskich z witaminą B1
- Zawiera oprócz fosforanu diamonowego dodatek witaminy B1 (tiaminy). Witamina B1 stymuluje wzrost drożdży i jest silnym aktywatorem fermentacji. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.
Pożywka do drożdży winiarskich KOMBI
- zawiera oprócz fosforanu diamonowego i witaminy B1, preparaty ścian komórkowych drożdży, które stanowią specyficzne uzupełnienie pożywek, zarówno o charakterze cukrowym jak i związków azotowych. Ściany komórkowe wykazują zdolność adsorbowania substancji hamujących fermentację, między innymi kwasów tłuszczowych. Innymi słowy dodatkowa obecność w pożywce szczątkowych ścian komórkowych bardzo ułatwia fermentację, gdyż przyśpiesza namnażanie się drożdży. Pożywka pakowana po 7 g wystarcza na 25 l nastawu.


Użytkowanie

Przed dodaniem do nastawu odpowiednią ilość pożywki zaleca się rozpuścić w 1/4 szkl. wody.
Pożywki dla drożdży można dodawać jednorazowo na początku fermentacji (równocześnie z drożdżami). Coraz częściej proponuje się jednak by pożywki, dodawać w trzech równych porcjach; pierwszą - na początku fermentacji, drugą - po 3 – 5 dniach, trzecią po 10 dniach fermentacji.
W czasie magazynowania pożywki należy chronić przed wilgocią.
Reasumując, dzięki dodaniu pożywek do nastawu, uzyskuje się:
-odpowiednie namnożenie drożdży,
-szybkie rozpoczęcie fermentacji,
-pełne odfermentowanie cukru zawartego w owocach i dodanego w czasie produkcji wina.

Charakterystyka produktów:
Związki zawarte w pożywkach są wykorzystywane całkowicie przez drożdże w czasie ich namnażania, a więc nie istnieje obawa ( jeśli będą zachowane zalecane dawki ), że spowodują one zmiany smaku i aromatu wina. Nie mają wypływu na zdrowie człowieka.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl