Sonda

Który z poniższych trunków lubisz robić najbardziej?

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Drożdże suszone Fermivin VR5 - 7g

Drożdże i odżywki
3.69
PLN
Drożdże suszone Fermivin VR5 - 7g
Cena: 3,69 zł
Cena netto: 3,00 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)

Opis

Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.

 

Charakterystyka produktu:

Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.

W ofercie znajduje się 5 rodzai drożdży suszonych:

Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%

Fermivin – do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.

Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.

Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%

EnoVini- doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.

 

Użytkowanie

W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich

 

-tolerancja na alkohol ok. 14-18%

-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników

-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu

-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń

-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane

-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet

 

Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich

tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%

-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii

-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca

-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom

-barwa wina często jest nietrwała

-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku

UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Produkty powiązane

Pożywka do wina z witaminą B Pożywka do wina z witaminą B

Opis

Do prawidłowego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.

Cena: 3,49 zł

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane
Sklep jest w trybie podglądu

Płatności obsługują

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl